Deze week trappen we de Eredivisie al af op de woensdag. Feyenoord speelt de inhaalwedstrijd tegen Heracles van speelronde 4. De echte speelronde 15 start donderdag. Ajax speelt tegen Willem II op donderdag omdat ze volgende week dinsdag in de Champions League moeten spelen. In deze voorbeschouwing blikken we vooruit op de volgende duels:

 

 • Feyenoord vs. Heracles (inhaalwedstrijd speelronde 4)
 • Ajax vs. Willem II
 • PSV vs. FC Utrecht
 • Feyenoord vs. Fortuna

 

FEYENOORD VS. HERACLES: WOENSDAG 1 DECEMBER OM 20:00

 

Zoals eerder benoemd is Feyenoord vs. Heracles een inhaalwedstrijd van speelronde 4. De wedstrijd die eigenlijk op 12 september gespeeld zou worden, is op aanvraag van de Rotterdammers verplaatst naar 1 december. De reden? Destijds had Feyenoord op dinsdag 14 september een uitwedstrijd in Israël tegen Maccabi Haifa, wat dus 2 dagen na de wedstrijd tegen Heracles zou zijn.

 

Veel Feyenoorders blikten al vooruit op de wedstrijd tegen Heracles, aangezien er verwacht werd dat de koppositie gepakt kon worden door de inhaalwedstrijd. Maar afgelopen zondag moest Feyenoord naar Enschede, waar het 0-0 speelde. De koppositie kan nu niet van Ajax worden overgenomen, maar Feyenoord kan wel op 1 punt van de Amsterdammers komen. Alsnog een wedstrijd die gewonnen moet worden.

 

Ook voor Heracles is de wedstrijd tegen Feyenoord een belangrijke. De Heraclieden verwachten geen overwinning, maar stunten ze in De Kuip? Dan vergroten ze het gat naar minimaal 5 punten naar de degradatiezone. Een resultaat in De Kuip komt Heracles niet slecht uit.

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • Feyenoord verloor al 14 wedstrijden op rij niet van Heracles
 • In 5 van de laatste 6 onderlinge duels zagen we beide teams scoren

 

 

AJAX VS. WILLEM II: DONDERDAG 2 DECEMBER OM 21:00

 

Speelronde 15 wordt donderdagavond afgetrapt in Amsterdam. Ajax is sinds afgelopen weekend weer alleen koploper van de Eredivisie met 2 punten voorsprong op PSV en 1 punt voorsprong op Feyenoord. Nog steeds incasseerde Ajax pas 2 doelpunten, wat veruit het minste is van alle teams in de top-5 competities van Europa. Eén tegenvaller: de man in vorm, Haller, was afgelopen weekend ziek en is voor de wedstrijd tegen Willem II nog een twijfelgeval.

 

Willem II begon fantastisch aan het seizoen met 16 punten uit de eerste 7 wedstrijden, maar sinds toen werd er niet meer gewonnen door de Tilburgers. De laatste 4 wedstrijden werd er zelfs alleen maar verloren, waardoor Willem II in de 7 volgende wedstrijden slechts 2 punten behaalde. Ondanks de slechte resultaten staat Willem II nog op een keurige plek in de middenmoot. Er moet wel wat veranderen in Tilburg, want de clubs uit de onderste regionen naderen.

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • De laatste 3 onderlinge duels kreeg Ajax minimaal 1 tegendoelpunt
 • Remko Pasveer heeft de meeste clean sheets (12) van alle keepers in de top-10 competities

 

PSV VS. FC UTRECHT: ZATERDAG 4 DECEMBER OM 16:30

 

De vroege wedstrijd op de zaterdag is er eentje tussen PSV en FC Utrecht. PSV speelde afgelopen zondag 1-1 gelijk op bezoek bij Heerenveen. Hierdoor heeft PSV een achterstand opgelopen van 2 punten op koploper Ajax. Ook tegen FC Utrecht zal het een lastige wedstrijd worden, want PSV wist de laatste 4 onderlinge duels slechts 1 keer te winnen van de Domstedelingen.

 

FC Utrecht roept al een aantal seizoenen dat ze de top 3 gaan aanvallen. Dit seizoen lijkt het erop dat het dan ook daadwerkelijk gaat gebeuren. FC Utrecht won al van Feyenoord en Ajax en staat op 5 punten achterstand va PSV. Bij een overwinning op de Eindhovenaren is een plek in de top 3 ineens heel dichtbij.

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • Carlos Vinícius is bij de meeste goals betrokken dan elke andere Eredivisie speler sinds zijn basisdebuut (7 - 3 goals, 4 assists)
 • In 8 van de laatste 9 onderlinge duels zagen we meer dan 2.5 doelpunten

 

FEYENOORD VS. FORTUNA: ZONDAG 5 DECEMBER OM 16:45

 

Na de inhaalwedstrijd op woensdag speelt Feyenoord haar 3e competitiewedstrijd in 7 dagen tegen Fortuna. Een overwinning op Fortuna Sittard is nodig om in de buurt te blijven van Ajax en een voorsprong te behouden op PSV. Feyenoord won de laatste 4 onderlinge duels, maar zag in 6 van de laatste 7 onderlinge duels wel een tegendoelpunt.

 

Fortuna presteert dit seizoen nog ondermaats. De ploeg uit Sittard staat op een 17e plek met slechts 9 punten. Fortuna kreeg dit seizoen al 32 tegendoelpunten! De veilige zone is op 3 punten, dus er is nog geen man over boord. Maar op korte termijn moet er toch resultaat worden gehaald.

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • Feyenoord won de laatste 4 onderlinge duels van Fortuna Sittard
 • Fortuna Sittard kreeg de meeste tegendoelpunten in de Eredivisie en zag in de laatste 7 onderlinge duels tegen Feyenoord ook minimaal 1 tegendoelpunt