Een succesvolle week voor de Nederlandse clubs in Europa wordt afgesloten met speelronde 16 van de Eredivisie. We blikken vooruit op de volgende wedstrijden:

 

  • FC Groningen vs. Feyenoord
  • Ajax vs. AZ
  • NEC vs. PSV

 

FC GRONINGEN VS. FEYENOORD: ZONDAG 12 DECEMBER OM 14:30

 

FC Groningen wist Feyenoord in de laatste drie Eredivisieseizoenen in Groningen van een zege te houden (W1, G2), de laatste competitiezege van Feyenoord in Groningen was in november 2017 (0-2). Ondanks dat kwam FC Groningen in zeven van de laatste negen Eredivisie duels met Feyenoord niet tot scoren.

 

Feyenoord had in de afgelopen twintig Eredivisieseizoenen nooit meer zeges na vijftien duels dan dit seizoen (11); de eerstvolgende zege van de club is de 1250e van de Rotterdammers in de Eredivisie. De overwinningen van Feyenoord hebben ze mede te danken aan de sterke verdediging. Feyenoord hield in vijf van de laatste zes competitieduels de nul en kreeg in deze reeks maar één tegengoal, de laatste reeks van zeven Eredivisiewedstrijden waarin Feyenoord maar één goal incasseerde was in februari 2017.

 

Speel Slimmer feiten:

 

  • De laatste 3 onderlinge duels in Groningen wist Feyenoord niet te winnen
  • Feyenoord kreeg slechts 1 tegendoelpunt in de laatste 6 competitieduels, FC Groningen wist in 7 van de laatste 9 wedstrijden tegen Feyenoord niet te scoren

 

 

AJAX VS. AZ: ZONDAG 12 DECEMBER OM 16:45

 

De wedstrijd van de week bij BetCity.nl is de wedstrijd tussen Ajax en AZ. Claim nu een €5 Free Bet voor deze wedstrijd (klik hier).

 

Ajax won de laatste drie ontmoetingen met AZ zonder een tegentreffer (alle competities), nadat de drie duels daarvoor juist verloren gingen zonder een Amsterdamse goal; Ajax hield nooit eerder vier keer op rij de nul tegen AZ. Toch is Ajax dit seizoen op een ander niveau als het gaat om tegendoelpunten. Ajax hield dit Eredivisieseizoen al zeven keer de nul in eigen huis, even vaak als in heel 2020/21; de Amsterdammers kunnen voor het eerst sinds 2018/19 minstens acht clean sheets in eigen huis behalen (toen 9).

 

AZ verloor de laatste drie Eredivisie duels met de traditionele top-3 zonder te scoren, van de tien ontmoetingen met Ajax, Feyenoord of PSV daarvoor wonnen de Alkmaarders er negen (V1). AZ maakte de laatste veertien Eredivisiegoals in eigen huis en scoorde niet in de laatste drie uitduels; de Alkmaarders bleven in september 1996 voor het laatst vier Eredivisie duels buitenshuis op rij zonder een doelpunt. 

 

Speel Slimmer feiten:

 

  • Ajax hield al 7 keer de nul in eigen huis, AZ scoorde de laatste 3 uitduels niet
  • Davy Klaassen scoorde 7 keer in zijn laatste 9 ontmoetingen met AZ

 

 

NEC VS. PSV: ZONDAG 12 DECEMBER 20:00

 

NEC verloor de laatste twee Eredivisiewedstrijden, maar de ploeg uit Nijmegen leed in december 2019 voor het laatst drie nederlagen op rij in de competitie (toen in de Eerste Divisie). Sinds de terugkeer van Edgar Barreto in de zomer van 2020 won NEC 56 procent van de wedstrijden in alle competities met hem (25/45), tegenover 36 procent zonder de Paraguayaan op het veld (5/14).

 

PSV is ongeslagen in de laatste vijftien Eredivisiewedstrijden tegen NEC (W12, G3) en wist de laatste zeven ontmoetingen met de Nijmegenaren winnend af te sluiten. PSV was in dertien van de laatste veertien competitieduels met N.E.C. minstens twee keer trefzeker; in elk van de laatste drie ontmoetingen kwamen de Eindhovenaren zelfs minimaal drie keer tot scoren. Maar PSV incasseert ook de nodige doelpunten tegen promovendi. In de laatste 7 duels scoorde promovendi minimaal 1 keer tegen de Eindhovenaren.

 

Speel Slimmer feiten:

 

  • Cody Gakpo was goed voor 2 goals en 3 assists in zijn laatste 3 Eredivisie duels
  • PSV zag in de laatste 7 duels tegen promovendi beide teams scoren