Eredivisie speelronde 17

Na een bekerronde die doordeweeks werd afgewerkt, is het nu weer tijd voor de Eredivisie. Met De Klassieker als mooiste affiche. In deze voorbeschouwing blikken we vooruit op de volgende wedstrijden:

 

  • SC Cambuur vs. SC Heerenveen
  • Feyenoord vs. Ajax (klik op de button voor een uitgebreide samenvatting)
  • RKC vs. PSV

 

 

SC CAMBUUR VS. SC HEERENVEEN: ZONDAG 19 DECEMBER OM 12:15

 

De Friese Derby staat op het programma. Normaal een beladen wedstrijd, maar helaas moeten de stadions leeg blijven de komende tijd. SC Cambuur en SC Heerenveen ontmoeten elkaar voor het eerst sinds 31 januari 2016 in alle competities (toen 0-1 in Leeuwarden); Heerenveen won de twee meest recente derby's met Cambuur.

 

Cambuur is de promovendus met de meeste punten na zestien Eredivisieduels (27) sinds Vitesse in 1989/90 (28), de laatste promovendus met minstens dertig punten na zeventien speelronden is DWS in 1963/64 (34).

 

Heerenveen scoorde precies één keer in elk van de laatste acht uitduels in de Eredivisie, nooit eerder maakte een team precies één doelpunt in negen opeenvolgende Eredivisie-uitwedstrijden (Sparta in 2000 ook 8).

 

Speel Slimmer feiten:

 

  • De laatste 6 onderlinge duels scoorde Heerenveen minimaal 1 doelpunt
  • Cambuur zag in de 5 laatste wedstrijden beide teams scoren, Heerenveen in 7 van de laatste 9

 

 

FEYENOORD VS. AJAX: ZONDAG 19 DECEMBER OM 14:30

 

De Klassieker staat op het programma. Helaas is ook deze wedstrijd zonder publiek, maar door het gelijke puntenaantal staat er veel op het spel. De statistieken spreken niet in het voordeel van de Rotterdammers, maar met Arne Slot kunnen de Rotterdammers wel hoop putten uit zijn statistiek: Arne Slot won al zijn 5 wedstrijden tegen de top 3 met een doelsaldo van 14 voor en 0 tegen. Hiermee is Slot de eerste trainer ooit die die eerste 5 duels tegen de traditionele top 3 won.

 

Ajax won 14 en verloor slechts 2 van de laatste 20 ontmoetingen met Feyenoord in alle competities. 8 van deze overwinningen waren in de laatste 9 wedstrijden. Ajax hield de nul in de laatste zes Eredivisieduels buitenshuis en incasseerde in 2021 maar zes goals in zeventien uitduels, geen team kreeg minder Eredivisie-uitgoals tegen in één kalenderjaar (Feyenoord in 1992: 6 in 13 uitduels, SC Enschede in 1956 en Sittardia in 1965: 6 in 7 uitduels).

 

Speel Slimmer feiten:

 

  • Bijlow en Pasveer staan beide in de top 4 van keepers met de meeste clean sheets in Europa
  • In 5 van de laatste 6 wedstrijden zagen we meer dan 2.5 doelpunten

 

 

RKC VS. PSV: ZONDAG 19 DECEMBER OM 16:45

 

PSV is koploper van de Eredivisie en hoopt op een puntendeling in Rotterdam. PSV won de laatste drie Eredivisiewedstrijden van RKC Waalwijk, nadat de Eindhovenaren juist drie van de voorgaande vijf ontmoetingen met de Waalwijkers verloren (W2). PSV was trefzeker in 23 van de laatste 24 uitwedstrijden tegen RKC Waalwijk in de Eredivisie, de enige uitzondering in deze reeks was de meest recente thuiszege van RKC op PSV (2-0 in februari 2014).

 

RKC wist geen van de laatste acht Eredivisieduels met Brabantse ploegen te winnen (G2, V6), maar de laatste overwinning in deze reeks was een thuisduel tegen PSV op 2 februari 2014 (2-0). RKC kreeg dit Eredivisieseizoen pas één tegengoal van buiten het strafschopgebied, het gedeeld laagste aantal van alle ploegen in de competitie, maar treft met PSV de ploeg die het vaakst van buiten de zestien scoorde (9).

 

Speel Slimmer feiten:

 

  • In 4 van de laatste 5 onderlinge duels is PSV het eerste team dat scoorde
  • In 6 van de laatste 8 duels van PSV, won PSV de eerste helft