VOORBESCHOUWING CHAMPIONS LEAGUE WOENSDAG 8 DECEMBER


De laatste ronde van de Champions League staat voor de deur. Veel teams zijn al geplaatst voor de knock-outfase van de Champions of Europa League, maar er zijn ook genoeg wedstrijden waarin beide teams móéten. In dit artikel lees je de voorbeschouwing op alle wedstrijden van woensdag.

 

JUVENTUS VS. MALMÖ FF: WOENSDAG 8 DECEMBER OM 18:45

 

Juventus maakt nog kans op de groepswinst bij een misstap van Chelsea, terwijl Malmö al uitgeschakeld is op onderling resultaat met Zenit. Juventus had een streak van vijf gewonnen wedstrijden in de Champions League die werd beëindigd door Chelsea met een 0-4 nederlaag op Stamford Bridge. Dit was hun zwaarste nederlaag ooit in de Champions League en de op één na zwaarste in de Europa Cup/Champions League in het algemeen, na een 0-7 verlies tegen Wiener Sport-Club in oktober 1958.

 

Malmö won slechts één van zijn laatste acht ontmoetingen met Italiaanse tegenstanders in de Europacup I/Champions League (G2 V5). Malmö's overwinningspercentage buitenshuis in de Europa Cup/UEFA Champions League is slechts 7%. Van de teams die ten minste 25 uitwedstrijden hebben gespeeld in alle competities, heeft alleen AEK Athene (4%) historisch gezien een lager winstpercentage.

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • Juventus kan nog groepswinnaar worden, Malmö is al uitgeschakeld
 • Paulo Dybala was direct betrokken bij zeven doelpunten in zijn laatste zeven Champions League-optredens voor Juventus in het Allianz Stadium, waarbij hij vijf keer scoorde en twee assists gaf. De Argentijn was direct betrokken bij drie van de vier goals van Juventus in hun 4-2 thuiszege op Zenit vorige maand (twee goals, één assist)

 

ZENIT VS. CHELSEA: WOENSDAG 8 DECEMBER OM 18:45

 

Chelsea moet winnen om de groepswinst veilig te stellen, terwijl Zenit al zeker is van de 3e plek. Dit wordt de derde keer dat Zenit Sint-Petersburg een Engelse tegenstander ontvangt in Europese competities, de vorige twee keer hebben ze gewonnen: 1-0 vs. Bradford City in de UEFA Intertoto Cup in juli 2000 en 2-0 vs. Liverpool in de Europa League in februari 2013.

 

Chelsea won elk van hun drie uitwedstrijden tegen Russische tegenstanders in de Champions League, meest recentelijk een 4-0 overwinning tegen FK Krasnodar in oktober 2020. Naast het winnen van alle drie de wedstrijden, hebben The Blues ook in alle wedstrijden tegen Russische tegesnstanders de nul gehouden.

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • Zenit won alle wedstrijden van Engelse clubs, Chelsea won alle wedstrijden tegen Russische clubs
 • Eigen doelpunten buiten beschouwing gelaten, heeft Chelsea onder Thomas Tuchel 14 verschillende doelpuntenmakers gehad in de Champions League

 

BENFICA VS. DYNAMO KIEV: WOENSDAG 8 DECEMBER OM 21:00

 

Benfica moet winnen om kans te maken op een plek in de knock-out fase van de Champions League. Sinds het verlies van hun allereerste ontmoeting met Dynamo Kiev in de Europa (0-1 in november 1991), is Benfica ongeslagen in hun vier wedstrijden tegen de Oekraïners (W3 G1). Benfica hield de nul in elk van hun laatste vier wedstrijden tegen Dynamo Kiev in de Europa Cup/UEFA Champions League (W3 G1), terwijl ze zelf acht keer scoorden in deze wedstrijden. De heenwedstrijd van dit seizoen eindigde echter in een doelpuntloos gelijkspel.

 

Dynamo Kiev heeft tot nu toe 60% van hun uitwedstrijden in de Champions League verloren (W9 G15 V36). Van de teams die ten minste 50 uitwedstrijden in de Champions League hebben gespeeld, hebben alleen Olympiakos (75%) en Galatasaray (71%) een groter verliespercentage.

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • Benfica moet winnen om in de Champions League te blijven, Dynamo Kiev is al klaar
 • Benfica hield 3 keer de 0, maar incasseerde 9 doelpunten in de andere 2 wedstrijden

 

BAYERN MÜNCHEN VS. FC BARCELONA: WOENSDAG 8 DECEMBER OM 21:00

 

Bayern München is al groepswinnaar, Barcelona móét winnen om in de Champions League te blijven. Bayern München won elk van hun laatste drie ontmoetingen met Barcelona in de Champions League (3-2 in mei 2015, 8-2 in augustus 2020 en 3-0 in september 2021), wat de langste reeks overwinningen is van een team tegen Barcelona in de geschiedenis van de Europa Cup/Champions League.

 

Barcelona verloor slechts twee van hun laatste 13 uitwedstrijden tegen Duitse tegenstanders in de Champions League (W6 G5) en is ongeslagen in de meest recente drie (W1 G2). Hun twee nederlagen waren beide tegen Bayern München, in 2012-13 en 2014-15.

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • Bayern München is al groepswinnaar, Barcelona moet winnen om in de Champions League te blijven
 • Bayern München verloor de laatste 5 thuiswedstrijden tegen Barcelona niet (W3 G2)

 

MANCHESTER UNITED VS. YOUNG BOYS: WOENSDAG 8 DECEMBER OM 21:00

 

Manchester United is al zeker van groepswinst, Young Boys kan bij een overwinning nog doorstromen naar de Europa League. Sinds het verlies tegen Young Boys dit seizoen, is Manchester United ongeslagen gebleven in hun laatste vier wedstrijden in de Champions League (W3 G1). Ze waren voor het laatst vijf keer ongeslagen in de Champions League in de groepsfase 2013-14 onder David Moyes (6), toen wonnen ze er 4 en speelden ze er 2 gelijk.

 

Young Boys hebben hun laatste zes uitwedstrijden in de Europa verloren. Hun laatste uitoverwinning dateert uit augustus 1960 tegen Limerick. De Zwitsers zijn er niet in geslaagd te scoren in vijf van hun laatste zes uitwedstrijden in de Premier League (één doelpunt in totaal), terwijl ze wel 15 doelpunten tegen kregen.

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • Manchester United is al groepswinnaar, Young Boys moet winnen om kans te maken op overwintering
 • Cristiano scoorde tot nu toe in alle groepswedstrijden, hij scoorde in 2017-18 in alle zes de groepswedstrijden. Toen voor Real Madrid.

 

ATALANTA VS. VILLARREAL: WOENSDAG 8 DECEMBER OM 21:00

 

Een van de meest beladen wedstrijden van speelronde 6 is er een tussen Atalanta en Villarreal. Beide teams kunnen zich nog plaatsen voor overwintering in de Champions League en Atalanta kan bij een nederlaag zelfs overwintering helemaal mislopen. Er zijn 21 doelpunten gescoord in Atalanta's vijf wedstrijden tegen Spaanse tegenstanders in de Champions League (11 doelpunten voor, 10 tegen), met een gemiddelde van 4,2 per wedstrijd. Slechts in één van deze vijf wedstrijden slaagde een team erin de nul te houden, Real Madrid deed dat in februari door een 1-0 overwinning op Atalanta.

 

Villarreal won slechts één van hun acht uitwedstrijden tegen Italiaanse tegenstanders in de grootste Europese competitie (G3 V4), de laatste overwinning was in hun laatste optreden tegen een Italiaans team. Roma werd met 1-0 verslagen in de Europa League in 2016-17.

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • Beide teams moeten nog volop strijden voor overwintering in Europa
 • Atalanta heeft al 9 verschillende doelpuntmakers, samen met Chelsea en Manchester City de meeste

 

RB SALZBURG VS. SEVILLA: WOENSDAG 8 DECEMBER OM 21:00

 

Een andere kraker is de wedstrijd tussen RB Salzburg en Sevilla. Beide ploegen kunnen nog groepswinnaar worden, overwinteren in de Champions League, overwinteren in de Europa League en helemaal eruit vliegen. RB Salzburg heeft maar 1 keer gewonnen in hun laatste 11 wedstrijden tegen Spaanse clubs (G3 V7). De laatste overwinning was thuis tegen Real Sociedad in 2018. Daarna werden er 5 wedstrijden niet gewonnen van Spaanse teams.

 

Sevilla won vorige keer tegen Wolfsburg hun eerste Champions League-wedstrijd van dit seizoen (2-0). Sinds de introductie van de nieuwe indeling van de groepsfase in 2003-04, zijn slechts vier partijen doorgegaan naar de volgende ronde, zonder één van hun eerste vier groepswedstrijden te winnen: FC Porto in 2004-05, VfB Stuttgart in 2009-10, Manchester City in 2014-15 en Atalanta in 2019-20, allemaal werden ze tweede in hun groep.

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • RB Salzburg is bij een gelijkspel geplaatst voor de knock-out fase van de Champions League
 • Sevilla moet winnen om door te gaan in de Champions League

 

WOLFSBURG VS. LILLE: WOENSDAG 8 DECEMBER OM 21:00

 

De andere wedstrijd in groep G is er een tussen Wolfsburg en Lille. Lille is al zeker van overwintering en bij een gelijkspel is het zeker van overwintering in de Champions League. Wolfsburg móét winnen om te overwinteren in Europa. Sinds de start van het seizoen 2014-15 is Wolfsburg ongeslagen gebleven in de laatste vijf wedstrijden tegen Franse tegenstanders in de Europese competities (W2 G3). Daarvoor hadden ze acht wedstrijden gespeeld zonder een overwinning te boeken tegen Franse teams in alle competities (D3 L5).

 

Lille's enige overwinning op een Duitse tegenstander in een Europese competitie komt uit augustus 2002 in de UEFA Intertoto Cup (1-0 vs. Stuttgart), terwijl ze overwinning loos waren in hun negen andere ontmoetingen met Duitse tegenhangers (G4 V5).

 

Speel Slimmer feiten:

 

 • Bij een gelijkspel is Lille zeker van overwintering in de Champions League, Wolfsburg moet winnen om kans te maken op enige vorm van overwintering
 • De laatste 15 doelpunten van Wolfsburg in de Champions League zijn allemaal gemaakt van binnen het strafschopgebied