GP SAOEDI-ARABIË 2021

 

We zijn aangekomen bij de laatste 2 races van het seizoen en de strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton is nog altijd in volle gang. De climax nadert en ieder punt telt! Deze week wordt de race gereden in Saoedi-Arabië op het Jeddah Corniche Circuit.

 

JEDDAH CORNICHE CIRCUIT

 

Het circuit van Saoedi-Arabië is een circuit waar nog nooit eerder op geracet is. Het schijnt het snelste straat circuit van de wereld te zijn, maar dat moet nog blijken.

 

Het circuit is het op twee-na langste circuit op de kalender van 2021 met haar 6.174 kilometer en slechts 50 rondes. De baan kent 27 bochten, waarvan 16 naar links en 11 naar rechts. In het circuit zijn 3 DRS-zones te vinden, de eerste is te vinden tussen bocht 20 en 22, de tweede tussen bocht 26 en 27 en de laatste tussen bocht 27 en 1. De verwachting is dat de coureurs voornamelijk in kunnen halen tussen bocht 17 en de laatste DRS-zone. Klinkt als voer voor Mercedes in ieder geval...wat kan onze Max daar tegenover stellen? 

 

Bron: AD.nl

 

DE BESLISSING NADERT

 

Dit weekend is de strijd om het kampioenschap het onderwerp van gesprek. Pakt Max de titel? Of Lewis? Of gaan we volgende week een klapper van een race krijgen? Beginnend aan de race van Saoedi-Arabië staat Hamilton 8 punten achter op Max Verstappen na zijn overwinning in Qatar. Naar alle waarschijnlijkheid zal het kampioenschap pas beslist worden in de laatste race, maar Max kan het kampioenschap dit weekend al winnen als het volgende gebeurt:

 

  • Verstappen wordt 1e en rijdt de snelste race ronde en Hamilton wordt 6e of lager
  • Verstappen wint en Hamilton wordt 7e of lager
  • Verstappen wordt 2e en Hamilton wordt 10e of lager
  • Of Verstappen wordt 2e en Hamilton valt buiten de punten

 

De kenners zeggen dat het circuit in het voordeel is van de Mercedessen. Volgens de baan-ontwerper is een sterke motor nodig op het circuit vanwege de hoge snelheden. Hamilton gebruikt dit weekend de motor waarmee hij de GP van Brazilië won en dat is 1 van de sterkste die Mercedes heeft. Hoe dan ook gaat het een spektakelstuk worden en zit half Nederland voor de buis gekluisterd. Nagelbijtend en wel. 

 

Tijdschema GP van Saoedi-Arabië

 

Vrijdag 3 december

 

  • 14:30-15:30 uur: eerste vrije training
  • 18:00-19:00 uur: tweede vrije training

 

Zaterdag 4 december

 

  • 15:00-16:00 uur: derde vrije training
  • 18:00-19:00 uur: kwalificatie

 

Zondag 5 december

 

  • 18:30 uur: race