LOTING WK QATAR

 

Het WK in Qatar begint dit jaar met de openingswedstrijd op 21 november en duurt tot de finale op 18 december. Er zijn inmiddels 29 deelnemers van de mondiale eindronde bekend. In totaal strijden 32 deelnemende landen op het WK Voetbal om de wereldtitel. In dit artikel lees je alles over het WK van Qatar, over de WK-loting en over de deelnemende landen.

 

GASTLAND QATAR

 

Het WK 2022 werd in 2010 toegewezen aan Qatar, een land in het Midden-Oosten. Er is rekening gehouden met de zeer hoge temperaturen in het land. Omdat het 's zomers in Qatar erg warm kan worden, werd enige tijd na de toewijzing door wereldvoetbalbond FIFA bepaald dat het WK voor het eerst in de winter zal plaatsvinden. De temperaturen zullen dan lager zijn dan in de zomer, waarschijnlijk tussen de 18 en 30 graden.

 

KRITIEK OP TOEWIJZING

 

Vanaf de toewijzing van het WK is er kritiek. Qatar zou meerdere landen een enorm geldbedrag hebben gegeven in ruil voor een stem voor het WK in Qatar. Ook is er veel kritiek op de slechte omstandigheden waarin arbeidsmigranten werken bij de bouw van de stadions. Volgens de Britse krant The Guardian zouden er al 6.500 mensen omgekomen zijn bij de werkzaamheden, maar de officiële instanties ontkennen dit aantal.

 

WK Loting Qatar

 

WK QATAR LOTING OP 1 APRIL 2022

 

De deelnemende teams weten nog niet tegen welke ploegen ze moeten spelen op het WK 2022. Op vrijdag 1 april 2022 vindt de loting voor het WK plaats in Doha, Qatar. De ceremonie begint om 18.00 uur Nederlandse tijd. Bij de WK-loting zijn vier potten van acht landen. Gastland Qatar zit bij de loting in de eerste pot, samen met de zeven landen die hoogst geklasseerd zijn op de wereldranglijst. Nederland staat tiende op deze FIFA-ranking, waardoor Oranje in pot 2 is terechtgekomen bij de loting.

 

Tijdens de loting komen acht groepen van vier landen uit de koker. Het Nederlands elftal zal dus strijden tegen één van de betere landen uit Pot 1 (of Qatar) en tegen twee landen die lager op de FIFA-ranglijst staan. Per poule zal er maar één land van hetzelfde continent zitten, behalve Europa. Er kunnen bij de loting maximaal twee Europese landen in dezelfde poule terechtkomen.

 

POTVERDELING

 

Pot 1: Qatar, Argentinië, België, Brazilië, Engeland, Frankrijk, Portugal en Spanje

Pot 2: Denemarken, Duitsland, Kroatië, Mexico, Nederland, Uruguay, Verenigde Staten en Zwitserland

Pot 3: Iran, Japan, Marokko, Polen, Senegal, Servië, Tunesië en Zuid-Korea

Pot 4: Canada, Ecuador, Ghana, Kameroen, Saudi-Arabië, Wales of Oekraïne/Schotland, Peru of Australië/Verenigde Arabische Emiraten en Costa Rica of Nieuw-Zeeland

 

De laatste 3 tickets worden verdeeld bij de laatste wedstrijden in juni. Alle overgebleven ploegen komen sowieso in Pot 4 terecht.

 

SPEELSTEDEN

 

Nadat de poule indeling is geweest en de ploegen bij elkaar ingedeeld zijn, spelen de landen drie groepswedstrijden. De beste landen komen logischerwijs eerder in aanmerking voor een plek in de volgende ronde dan de mindere teams. De speelsteden bij het WK 2022 zijn Doha (vier stadions), Lusail, Al-Khor, Al-Rayyan en Al-Wakrah.

 

SCHEMA WK 2022

 

Groepsfase: 21 november tot en met 2 december

Achtste finales: 3, 4, 5 en 6 december

Vier kwartfinales: 9 en 10 december

Twee halve finales: dinsdag 13 en woensdag 14 december

Troostfinale: zaterdag 17 december

Finale: zondag 18 december

 

WK Loting Qatar

 

SPEELTIJDEN

 

Voetbal wil je natuurlijk graag 's middags of 's avonds voor de tv kijken en niet middenin de nacht. De FIFA houdt zoveel mogelijk rekening met de voetbalfans van over de hele wereld. De bond wil een zo groot mogelijk voetbalfeest, waardoor de duels ook zoveel mogelijk verspreid over de dag zijn verdeeld.

 

De wedstrijden in de poules beginnen om 12.00 uur, 15.00 uur, 18.00 uur en 21.00 uur Nederlandse tijd. De laatste duels in de poule en de wedstrijden in de volgende rondes beginnen om 17.00 uur en 21.00 uur.

 

GEPLAATSTE LANDEN

 

Als gastland is Qatar automatisch geplaatst voor het WK 2022 en komt het bij de loting in Pot 1 terecht. Bij de reguliere kwalificatie hebben diverse landen van over de hele wereld zich geplaatst voor de eindronde, namelijk Argentinië, België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Iran, Kroatië, Nederland, Servië, Spanje, Zuid-Korea en Zwitserland.

 

Deze landen hebben zich allemaal plaatst voor het WK 2022 door in hun kwalificatiereeks goed te presteren. De Europese teams bijvoorbeeld werden in iedere poule groepshoofd. Zo liet Servië het sterke Portugal achter zich, terwijl Zwitserland EK-winnaar Italië veroordeelde tot de tweede plek in de groepsfase. Veel Europese landen zijn terug te vinden in Pot 1 van de WK-loting.

 

KWALIFICATIE ORANJE

 

Ook Nederland heeft zich verzekerd van deelname aan het wereldkampioenschap. In maart 2021 verloor Oranje het eerste groepsduel met Turkije (4-2), waarna overwinningen op Letland (2-0) en Gibraltar (7-0) volgden. Na een mislukt Europees Kampioenschap moest bondscoach Frank de Boer alsnog het veld ruimen, waarna Louis van Gaal de leiding kreeg over het team.

 

Het Nederlands elftal bleef onder Van Gaal ongeslagen en werd eerste in de poule. Turkije werd tweede en was veroordeeld tot extra wedstrijden om plaatsing voor het WK 2022 veilig te stellen. Memphis Depay werd samen met Harry Kane (Engeland) topscorer van de Europese teams tijdens de WK-kwalificatie met 12 doelpunten.

 

WK Loting Qatar

 

PLAY OFFS VOOR WK 2022

 

De loting voor het WK Voetbal vindt plaats op 1 april. Nu zijn nog niet alle deelnemers bekend. Middels play offs bepalen landen uit alle werelddelen wie alsnog zich kunnen opmaken voor het wereldkampioenschap.

 

Bij de halve finale van de Europese play offs streden twaalf landen om de laatste drie tickets. De 10 nummers twee van de kwalificatiepoules hadden zich geplaatst, maar ook de 2 beste landen volgens de Nations League ranking die niet eerste of tweede bij de kwalificatie werden. Dit waren Italië, Noord-Macedonië, Oekraïne, Polen, Portugal, Rusland, Schotland, Turkije en Zweden, samen met Oostenrijk en Tsjechië uit de Nations League.

 

RUSLAND EN OEKRAINE

 

Van de deelnemerslijst van de play offs is Rusland later geschrapt. Het land is verbannen nadat er een oorlog is gestart in Oekraïne. Polen, de tegenstander van Rusland, was zodoende automatisch geplaatst voor de finale van de play-offs. Het duel van Oekraïne met Schotland is vanwege de oorlog verplaatst naar juni.

 

SCHEMA KWALIFICATIE

 

De halve finales van de play-offs werden donderdagavond 24 maart 2022 afgewerkt:

 

Portugal-Turkije (3-1)

Wales-Oostenrijk (2-1)

Zweden-Tsjechië (1-0 na verlenging)

Italië-Noord-Macedonië (0-1)

 

Op dinsdagavond 29 maart werden 2 van de laatste 3 Europese tickets verdeeld:

 

Portugal - Noord-Macedonië (2-0)

Polen - Zweden (2-0)

Oekraïne/Schotland - Wales (gespeeld in juni)

 

WK Loting Qatar

 

WEDDEN OP WK 2022

 

Voetbal is de populairste kijksport ter wereld, maar ook de populairste sport als het om wedden gaat. Je kan wedden op duels van nationale competities zoals de Eredivisie en de Engelse Premier League, maar ook op internationale toernooien zoals de Champions League, de Conference League of de Nations League.

 

Natuurlijk kan je ook volop wedden op het WK 2022 in Qatar. Wie het toernooi wint, is natuurlijk ook afhankelijk van hoe er geloot wordt en wat de indeling van de groepen zal zijn. Het is doorgaans wel aannemelijk dat een land uit Pot 1 meer kans maakt op de eindoverwinning dan een minder land uit Pot 2 of de overige potten.

 

VEILIG WEDDEN BIJ BETCITY

 

Bij BetCity kan je op heel veel manieren wedden op voetbal en dus natuurlijk ook op het WK. Je kan bijvoorbeeld inzetten op de topscorer, hoe goed Oranje het gaat doen en welke landen in de finale staan. BetCity is een betrouwbare bookmaker, want wij zijn sinds vorig jaar in het bezit van een officiële vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

 

BetCity zal bovendien in aanloop naar het WK voorbeschouwingen, promoties en strategie-artikelen aanbieden die mensen kunnen helpen om te spelen op informatie en data in plaats van op gevoel. Ervaar je problemen bij het wedden of heb je een vraag? Onze klantenservice is 24/7 bereikbaar via mail, telefoon en chat. Let op: weet wanneer je moet stoppen. Speel niet vol frustratie door als het wedden niet succesvol verloopt. Wat kost gokken jou? Stop op tijd!

 

 

Wil je wedden op voetbal? Dat doe je bij BetCity!