STANDAARD SPORTWEDDENSCHAPPEN UITGELEGD

 

Er bestaan talloze opties bij sportweddenschappen. Maar om al deze opties te begrijpen, is het van belang om kennis te hebben van de standaard sportweddenschappen. De standaard sportweddenschappen die in dit artikel uitgelegd worden, zijn: 1X2 weddenschap, Handicap en Over/Under.

 

DE 1X2 WEDDENSCHAP

 

De 1X2 weddenschap is de meest voorkomende vorm van een weddenschap en het is ook de eenvoudigste manier van wedden. Door middel van een hypothetisch voorbeeld wordt er toegelicht wat de 1X2 weddenschap in houdt.

 

We nemen Borussia Dortmund tegen Napoli in de halve finale van de Champions League. Als je €10,- inzet op Borussia Dortmund wint met een odd van 2.75, zou je €27,50 winnen. Maar de €27.50 bevat ook de €10,- inzet, de winst bedraagt dus €17.50. Je verliest de weddenschap (en de €10,-) als de wedstrijd in een gelijkspel of een nederlaag voor Borussia Dortmund eindigt.

 

Als je denkt dat de wedstrijd in een gelijkspel eindigt, kan je €10,- op een gelijkspel inzetten met een odd van 3.25. Dit betekent dat als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt, je €32.50 (€22.50 winst) wint. Mocht Borussia Dortmund of Napoli winnen dan verlies je de weddenschap.

 

Als je verwacht dat in dit geval uitspelende team Napoli wint, kan je ook inzetten op Napoli voor een odd van 2.50. Wanneer je dan €10,- inzet, win je €25,- (€15,- winst) wanneer Napoli de wedstrijd wint.

 

Waarom heet de weddenschap dan een 1X2 weddenschap? Dat is heel simpel:

1 = thuis team wint

X = gelijkspel

2 = uit team wint

 

Het grootste gedeelte van de 1X2 weddenschappen zijn de resultaten na reguliere tijd. Als de Champions League finale gespeeld wordt, moet er hoe dan ook een winnaar uitkomen. Bij een gelijkspel na 90 minuten reguliere tijd, komt er een verlenging en eventueel zelfs penalty’s. In dit geval telt bij een 1X2 weddenschap de uitslag na de reguliere tijd, wat dus ook een gelijkspel kan zijn in de Champions League finale. De eventuele verlenging en penalty’s worden niet meegenomen in de 1X2 weddenschap.

 

HANDICAP

 

Wedden op een handicap is interessant wanneer één van de teams een sterke favorieten positie bezit. De handicap wordt meegewogen in de uitslag om de uitkomst van de weddenschap te bepalen (die kan verschillen van het werkelijke resultaat)

 

De handicap van het bovenstaande hypothetische voorbeeld kan zijn: +1 (voor 1.85) voor Borussia Dortmund en -1 (voor 3.65) voor Napoli.

Als Napoli de wedstrijd 1-0 wint, is de 1X2 weddenschappen op Napoli winnen goed, maar bij de weddenschap -1 op Napoli is een 1-0 overwinning niet genoeg. Want een handicap van -1 op Napoli, betekent dat Napoli met een 0-1 achterstand aan de wedstrijd begonnen is. Dat ene doelpunt van Napoli brengt in dat geval de handicap uitslag op 1-1, wat dus betekent dat Napoli de wedstrijd niet heeft gewonnen.

 

Als Napoli de werkelijke wedstrijd met 2-0 gewonnen heeft, is de -1 handicap weddenschap wel goed. Want de 0-1 achterstand is door de 2 doelpunten van Napoli naar een 2-1 handicap uitslag gebracht. In dit geval wint Napoli zowel de werkelijke wedstrijd als de wedstrijd met de handicap.

 

Je kan ook op een +1 handicap zetten. Het team in kwestie begint dan de wedstrijd met een 1-0 voorsprong. Deze odd is logischer wijs lager dan de 1X2 odd.

 

OVER/UNDER

 

De Over/Under weddenschap heeft niets te maken met een overwinning, gelijkspel of verlies. De Over/Under weddenschap heeft betrekking op gebeurtenissen in de wedstrijd.

 

Bij de hypothetische wedstrijd Borussia Dortmund – Napoli kan je bijvoorbeeld wedden op het totale aantal doelpunten. Bijvoorbeeld: worden er meer (over) of minder (under) dan 2.5 goals gescoord? Er wordt bewust gesproken over 0.5, 1.5 of 2.5, om aan te tonen dat er meer dan 0, 1 of 2 goals gescoord moeten worden om de weddenschap te winnen. 

 

Zoek goed uit op welk type weddenschap de beste odds zitten.

 

Speel Slimmer.