Header desktop

HOE KAN JE WEDDEN OP DE AFRIKA CUP?

 

De tweejaarlijkse strijd om het Afrikaanse Kampioenschap, de Afrika Cup of Nations of Coupe d’Afrique des Nations, is hét toernooi van de CAF. Maar liefst 24 landen strijden om de titel in 6 groepen. Na een chaotische aanloop naar de versie 2019, is de aanloop naar 2022 minstens zo chaotisch: een jaar uitstel vanwege corona, stadions die niet op tijd af zijn en corona zorgden voor vraagtekens en onduidelijkheden. Gelukkig start op zondag 9 januari 2022 de Afrika Cup in Kameroen en wordt de finale gespeeld op 6 februari 2022. 

 

WAAR KAN IK OP WEDDEN BIJ DE AFRIKA CUP?
 

Natuurlijk kun je wedden op de winnaar van de Afrika Cup 2022, maar ook op de groepswinnaars kun je inzetten. Deze odds zijn vaak niet zo hoog, omdat er een duidelijke favoriet is voor groepswinst. Zo zijn landen als Tunesië, Algerije, Egypte , Senegal, Kameroen en Marokko veruit favoriet in hun groepen . Dit zijn niet verrassend ook kanshebbers op de titel. De vraag is dan ook wie de winnaar van de Afrika Cup wordt!

 

De titelverdediger is Algerije, maar er is nog nooit een land geweest dat zijn titel succesvol heeft verdedigd sinds de invoering van de opzet om enkel in oneven jaren te spelen (2013). De recordwinnaar van de Afrika Cup is Egypte met maar liefst 7 eindzeges, waarvan de laatste dateert uit 2010. In de laatste 4 edities stonden er 8 verschillende teams in de finale. De Afrika Cup is dus moeilijk te voorspellen!

 

Naast de winnaars kun je nu al inzetten op de topscorers van het toernooi. De topspelers uit de Premier League, te weten Salah, Mané en Mahrez, zijn favoriet. Verder moeten we natuurlijk de ook de Frans-Ivoriaanse topschutter van Ajax benoemen: Haller staat op 12 keer je inzet!

 

Per wedstrijd kun je natuurlijk ook op allerlei gebeurtenissen inzetten. Noemenswaardige wedstrijden zijn nu Marokko – Ghana op maandag 10 januari, Nigeria – Egypte op dinsdag 11 januari en Algerije – Ivoorkust op 20 januari. Ook zijn er natuurlijk de derby’s Egypte versus Soedan, Mauritanië versus Mali en Senegal versus Guinee. Andy zal hier niet voor op de bank gaan zitten, maar het is de Afrika Cup: die kan altijd verrassen!

 

IMPACT EUROPESE COMPETITIES
 

Ziyech en Mazraoui hebben ruzie met de bondscoach van Marokko, maar topspelers als Salah, Mané, Sangaré en Haller zullen gemist worden door hun ploegen Liverpool, PSV en Ajax. Ook de uit gratie geraakte Onana staat onder de lat bij Kameroen, doet Mahrez mee bij Algerije en doen ook Aubameyang (Gabon) en Choupo-Moting (Kameroen) mee. Vele grote clubs moeten dus spelers missen: de vraag is in hoeverre deze clubs in staat zijn het gemis van hun spelers op te vangen?

 

EEN VOORUITBLIK OP HET PROGRAMMA VAN DE AFRIKA CUP 2022

 

Groep A:

 

De favoriet is het gastland Kameroen. Met een groep getalenteerde spelers, waarvan er veel actief zijn in de Franse Ligue 1, zijn zij absoluut het sterkste land van Groep A. Verder wordt de groep aangevuld met Burkina Faso, Kaapverdië en Ethiopië. Bij Kameroen staat natuurlijk André Onana onder de lat, maar doen ook Toto Ekambi (Olympique Lyon) en natuurlijk Eric Maxim Choupo-Moting van Bayern mee. Sterspeler Bertrand Traoré van Burkina Faso is met afstand de bekendste speler van de overige ploegen.

 

 

Groep B:

 

Wat een ploeg heeft Senegal: Mendy (Chelsea), Koulibaly (Napoli), Gueye (PSG) en Mané (Liverpool) om maar een paar topspelers te noemen. Vrijwel alle spelers van Senegal spelen in Europese topcompetities. Niet voor niets is Senegal de favoriet om het toernooi te winnen. Daarvoor moeten ze eerst langs het Guinee van Keita (Liverpool), Zimbabwe en Malawi. Toch mag deze poule geen probleem zijn voor Senegal.

 

 

Groep C:

 

Ondanks het gemis van Ziyech en Mazraoui heeft Marokko nog steeds een ijzersterke ploeg: Bounou (Sevilla), Saiss (Wolverhampton), Hakimi (PSG) en Abouklal van AZ om er maar een paar te noemen. De tegenstand in Groep C zal echter niet mals zijn, met Ghana als voornaamste tegenstander. Met Partey (Arsenal), Ayew en Ayew (Crystal Palace / Al Saad) en Amartey van Leicester als meest in het oog springende namen. De poule wordt verder aangevuld met het Gabon van Aubameyang en de kleine Comoren.

 

 

Groep D:

 

De beste speler van de wereld? Waarschijnlijk zeggen zo’n 100 miljoen Egyptenaren natuurlijk Mo Salah. Egypte is favoriet om de poule te winnen, maar zeker niet voor het toernooi. Daarvoor ontbreekt het bij de Egyptenaren aan kwaliteit op het eerste oog. Zwaarste tegenstander op papier is Nigeria, met namen als Ndidi en Iheanacho in de ploeg. Guinee Bissau is een grote onbekende met Sudan, hoewel eerstgenoemde vele spelers uit de Franse competitie binnen de selectie heeft. Sudan gaat een zwaar toernooi tegemoet, maar doet wel voor het eerst sinds 2012 weer mee aan de Afrika Cup.

 

 

Groep E:

 

Een groep van uitersten: twee topploegen (Algerije en Ivoorkust) versus twee mindere goden: Equatoriaal Guinee en Sierra Leone. Dat de sterspelers Mahrez, Benrahma, Bennacer, Zaha, Aurier, Kessie, Pepe, Bailly en Haller geen moeite gaan hebben met deze twee voetbaldwergen lijkt een uitgemaakte zaak. Algerije is na Senegal favoriet en Ivoorkust staat op een keurige vierde plek. Voorspellingen hebben echter geen enkele waarde in het voetbal, maar dat Algerije en Ivoorkust doorgaan naar de volgende ronde lijkt wel een zekerheidje. Toch?

 

 


 

Groep F:

 

Wat een poule. Meestal roepen we zoiets als een poule in het oog springt vanwege een affiche, de kwaliteit van de ploegen of de spelers die er rondlopen. Ditmaal ook, maar vooral vanwege het gebrek aan grote namen, landen en kwaliteit: Tunesië, Mali, Mauritanië en Gambia gaan uitmaken wie er bij de eerste twee eindigen. Tunesië en Mali zijn daarvoor favoriet, op ruime afstand gevolgd door Gambia en uiteindelijk Mauritanië. Bij Mali spelen enkele spelers van Sheriff Tiraspol, de verrassing in de Champions League: Adama Traoré en Moussa Kyabou. De meest in het oog springende speler is echter misschien wel Camara van RB Salzburg, met een geschatte transferwaarde van 23 miljoen euro.  

 

 

Zie ook: