Header desktop

HOE KAN JE WEDDEN OP DARTS?

 

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni staat de Dutch Darts Masters op het programma in de Ziggo Dome in Amsterdam! In totaal doen zestien darters een gooi naar de titel. De Professional Darts Corporation (PDC) heeft acht topspelers uitgenodigd om mee te doen, onder wie Michael van Gerwen. De topdarter is net hersteld van een polsoperatie. Het deelnemersveld is aangevuld met de acht hoogst geklasseerde Nederlanders op de wereldranglijst. In de eerste ronde komt iedere keer minimaal één Nederlander in actie. Michael Smith geldt met een odd van 5.00 als favoriet voor de eindwinst, gevolgd door Jonny Clayton (5.50), Van Gerwen (6.00), Gerwyn Price en Peter Wright (beiden 7.00).

 

Van Gerwen wacht meteen een pittige confrontatie, want in de eerste ronde op vrijdag speelt de drievoudig wereldkampioen tegen landgenoot Danny Noppert, die elfde staat op de mondiale ranglijst. Na de eerste rondes op vrijdag (best of 11 legs) wachten zaterdag de kwartfinales (best of 11 legs), de halve finales (best of 13 legs) en de finale (best of 15 legs). De prijzenpot bevat in totaal 70.000 euro. De winnaar mag rekenen op een beloning van ruim 23.000 euro.

 

EERSTE RONDE:

Michael Smith - Martijn Kleermaker
Peter Wright - Dirk van Duijvenbode
James Wade - Jeffrey de Zwaan
Fallon Sherrock - Maik Kuivenhoven
Dimitri Van den Bergh - Ron Meulenkamp
Jonny Clayton - Jermaine Wattimena
Michael van Gerwen - Danny Noppert
Gerwyn Price - Vincent van der Voort

 

Hier lees je alles wat je moet weten om goed voorbereid te kunnen wedden op darten.

 

HOE WERKT DARTS?

 

Bij het darten staan 2 spelers (of teams) tegenover elkaar pijlen te gooien in een dartbord. De spelers starten op een score van 501 en moeten in zo min mogelijk beurten op 0 komen. Per beurt gooit de speler 3 pijltjes om zo snel mogelijk in punten te dalen.

 

Op het dartbord zie je veel groene en rode vlakjes. De buitenste rand heet ‘doubles’. Wanneer je een pijl in een double gooit, krijg je de waarde van het getal keer 2. Als voorbeeld: als je onder ‘20’ in het rode vakje van de buitenste rand gooit, gooi je dubbel 20 wat een waarde vertegenwoordigt van 40.

 

De middelste rand op het dartbord heet ‘triples’. Als je hier een pijl in gooit krijg je 3 keer de waarde van het bijbehorende getal. Als voorbeeld: als je onder ‘20’ in de triple gooit, krijg je de waarde van 20 keer 3 en dat is 60.

 

Tot slot heb je de bullseye, het rondje in het midden van het bord. Het buitenste groene randje vertegenwoordigt een waarde van 25, het absolute midden (rode stip) is 50 punten waard.

 

 

Spelers strijden tegen elkaar om zo snel mogelijk de 0 te bereiken. De hoogst haalbare score per beurt is 180 (3 x triple 20). Om een leg te winnen, moet een speler precies op ‘0’ eindigen, maar de laatste pijl moet via een double zijn. Mocht een speler dus op 20 staan en nog 1 pijl hebben om zich uit te gooien, dan moet de speler in de double 10 gooien. Afhankelijk van het toernooi en in welke fase de spelers zitten kan een speler of team winnen door als eerst een bepaald aantal legs of sets te winnen.

 

WEDDEN OP DARTS

 

Nu je de basis van het darten kent, gaan we in op het wedden op het darten. Hier zijn veel verschillende wedopties, dus we gaan de populairste behandelen:

 

  • Winnaar: één van de 2 spelers (of team) moet de wedstrijd winnen. Hierbij kan je inzetten op welke speler jij denk dat gaat winnen.
  • Aantal 180s: 180 is de hoogst mogelijke score. De mogelijkheid bestaat om in te zetten op bijvoorbeeld ‘meer dan 4.5 180s’, als er dan 5 of meer 180s worden gegooid in de wedstrijd win je de weddenschap. Ook is het mogelijk om het aantal 180s te koppelen aan een bepaalde speler. Zoals: van Gerwen gooit meer dan 3.5 180s.
  • Meeste 180s: ook kan je wedden op welke speler (of team) de meeste 180s gaat gooien. Denk jij dat de spelers allebei evenveel 180s gooien, dan is er ook de optie ‘gelijk’.
  • Hoogste uitworp (checkout): de hoogste uitworp is het getal waar een speler zijn beurt op begint als hij deze uitgooit. Staat een speler bijvoorbeeld op 120 en gooit hij deze uit. Dan is zijn hoogste uitgooi 120. Ook dit kan eindigen in een gelijkspel

 

Deze 4 weddenschap opties worden het meest gebruikt, maar deze worden ook aangeboden in combinaties:

 

  • Speler wint & hoogste checkout: De speler moet winnen en de hoogste uitworp hebben
  • Speler wint & meeste 180s: De speler moet winnen en de meeste 180s gooien
  • Hoogste checkout & meeste 180s: Speler moet de hoogste uitworp hebben en de meeste 180s gooien
  • King of the Oche (KOTO): dit is een interessante weddenschap met een hoge odd. De King of the Oche is het geval indien: speler wint, heeft de hoogste uitworp en de meeste 180s. De kans op de King of the Oche is het grootst bij een duidelijke favoriet. 

 

Tot slot is het goed om de speelstijl van darters te ontdekken. Michael van Gerwen is één van de beste darters van de wereld, dus dan kan je verwachten dat hij vaak wint, veel hoge uitgooien heeft en vaak 180s gooit. Maar Van Gerwen gaat vak naar de ‘triple’ 19 toe, omdat hij deze makkelijker weet te gooien. Dan kan hij alsnog makkelijk de wedstrijd winnen, want triple 19 is een hoge score, maar hij telt niet als 180. Doe dus ook altijd goed je research naar de darters waar je op in wilt zetten. Speel Slimmer.