Kennis is Koning

WEDDEN OP DE SUPER BOWL 2022! LOS ANGELES RAMS STRIJDT TEGEN CINCINNATI BENGALS OM DE TITEL IN HET AMERICAN FOOTBALL!

 

De Super Bowl staat voor de deur! Het grootste Amerikaanse sportevenement van het jaar, met zo'n 150 miljoen wereldwijde kijkers, vindt plaats op 14 februari 2022. Op Valentijnsdag strijden Los Angeles Rams en Cincinnati Bengals om de belangrijkste prijs in het American Football. De finale zal plaatsvinden in het SoFi Stadium in Los Angeles (Californië), de thuishaven van de Rams. Naast de wedstrijd tussen de twee beste teams gaat ook veel aandacht uit naar de artiesten van de halftime show.

 

 

WAT IS DE SUPER BOWL? 

 

De Super Bowl is de finalewedstrijd van het American Football-seizoen in de Verenigde Staten. Het duel wordt georganiseerd door de National Football League (NFL). De NFL bestaat uit twee conferenties: de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). De winnaars van beide competities bepalen in een onderling duel, de Super Bowl, wie zich de kampioen mag noemen. Deze wedstrijd geldt in de Verenigde Staten als het grootste sportevenement van het jaar. Er kijken meer dan honderd miljoen Amerikanen naar de finale.

 

 

WANNEER IS DE SUPER BOWL?
 

De 56e editie van de Super Bowl wordt gehouden op zondag 13 februari in het SoFi Stadium in Los Angeles, in de staat Californië. De finale wordt om 17.30 uur lokale tijd afgewerkt. In Nederland is het dan al 14 februari, met als begintijdstip 00.30 uur. In Nederland is de 56e editie van de Super Bowl live te bekijken bij betaalzender ESPN.

 

 

WELKE TEAMS STRIJDEN OM DE SUPER BOWL? 
 

De finale gaat dit seizoen tussen Los Angeles Rams en Cincinnati Bengals. Los Angeles Rams heeft zich gekwalificeerd door in de finale van de NFC met 20-17 te winnen van San Francisco 49ers. De Rams leken te gaan verliezen van hun rivaal, want met nog een kwartier te gaan stonden ze met 17-7 achter. In het laatste kwart kantelde Los Angeles Rams de wedstrijd en wonnen ze nipt van de 49ers.

 

Ook Cincinnati Bengals plaatste zich ternauwernood voor de Super Bowl door Kansas City Chiefs te verslaan in de finale van de AFC. Laatstgenoemde club kon zich voor de derde keer op rij kwalificeren voor de Super Bowl en leek tegen de Bengals ook op weg naar de zege. De Bengals vochten zich echter terug in de wedstrijd en wonnen in de verlenging met 27-24.

 


 

OP WELKE SPELERS MOET JE LETTEN BIJ DE SUPER BOWL? 

 

Bij Los Angeles Rams gaat Matthew Stanford mogelijk een glansrol vervullen. De quarterback heeft in zijn eerste seizoen voor de Rams veel beslissende passes gemaakt. De persoon van de touchdown bij de Rams is Odell Beckham Junior. In 6 van de laatste 10 wedstrijden wist de wide receiver tot scoren te komen.

 

Bij Cincinnati Bengals zullen veel ogen gericht zijn op Joe Burrow. De quarterback was beslissend met zijn passing tijdens de wedstrijd tegen Kansas City Chiefs. Ook kicker Evan McPherson kan een bepalende rol gaan spelen. McPherson besliste bijvoorbeeld de duels in de playoffs met Tennessee Titans en Kansas City Chiefs met zijn traptechniek.

 


 

WIE WON VORIG JAAR DE SUPER BOWL? 

 

Vorig seizoen ging de Super Bowl tussen Tampa Bay Buccaneers en Kansas City Chiefs. De Buccaneers wonnen de finale met 31-9, mede door American Football-legende Tom Brady. De 44-jarige quarterback heeft de Super Bowl 6 keer gewonnen met New England Patriots: in 2002, 2004, 2005, 2015, 2017 en 2019. In 2020 maakte Brady de overstap naar de Buccaneers, waarmee hij dus opnieuw kampioen werd. Hij heeft daarmee meer titels gewonnen dan welke club ooit in de NFL-historie.

 

Dit seizoen wilde Brady opnieuw de Super Bowl winnen, maar zijn ploeg werd eind januari uitgeschakeld door Los Angeles Rams met 30-27. Na de nederlaag werd er druk gespeculeerd over een pensioen van Brady. Na enkele dagen gaf de veteraan aan dat hij na 22 jaar definitief stopte. ‘American Football is een sport waarbij je 100 procent inzet moet hebben’, gaf Brady aan op social media. ‘Het is moeilijk om dit op te schrijven, maar ik heb die inzet niet meer. Ik houd van mijn NFL-loopbaan, maar het is nu tijd om te focussen op andere zaken.’

 

 

WELKE ARTIESTEN TREDEN OP TIJDENS DE SUPER BOWL?
 

Bij de rust van de Super Bowl wordt het veld omgetoverd tot een arena waar artiesten gaan optreden. Dit jaar treden Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige en Kendrick Lamar op. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Super Bowl dat 5 artiesten voor het entertainment gaan zorgen. Andere artiesten die de afgelopen jaren hebben opgetreden tijdens de halftime show zijn The Weeknd, Jennifer Lopez, Shakira, Justin Timberlake en Lady Gaga.