INBOX

Het is mogelijk dat een adblocker onze berichten blokkeert. Schakel deze uit om onze berichten te kunnen lezen!

  • Vandaag

    Gisteren

Registreer

Wedden op EK-kwalificatie 2024

Het UEFA Europees kampioenschap voetbal voor mannen is het vierjaarlijks toernooi. Het is net als de EK’s voor andere sporten een toernooi tussen Europese landenteams. Het gastland is al zeker van een plek op het Ek, terwijl de andere landen zich kunnen plaatsen door middel van voorrondes.

 

Op het EK strijden de geplaatste landen om de titel. De winnaars mag zich voor in ieder geval vier jaar de beste van Europa noemen.

 

EK 2024

Het Europees Kampioenschap van 2024 vindt plaats in Duitsland. Het wordt de zeventiende editie van het EK. De eerste wedstrijd staat op 14 juni 2024 op de planning. Precies één maand later wordt de finale van het EK in het Olympisch Stadion in Berlijn van Hertha BSC afgewerkt. De overige duels zullen plaatsvinden in tien verschillende steden: München, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Düsseldorf en Frankfurt am Main.

 

Naast Duitsland stelde Turkije zich ook als kandidaat voor het EK Voetbal 2024. De Turken kregen echter slechts 4 stemmen, 8 minder dan Duitsland.

 

Frankrijk, Engeland, België en Kroatië zijn de vier hoogst geplaatste landen in de kwalificatiecyclus. Engeland en Frankrijk zijn met een quotering van 6.00 de favorieten voor het EK 2024. Gastland Duitsland volgt odds van 7.00. De kansen van Spanje zijn op 9.00 geschat. Portugal levert je 12.00 keer je inzet op, het Nederlands elftal staat op 13.00. België en Italië zijn geklasseerd op 15.00 keer je inzet. De Italianen waren tijdens de laatste 2 edities van het WK voetbal niet aanwezig, maar zijn één van de outsiders voor het EK. Tijdens de laatste editie werd Italië de EK winnaar.

 

Groepen EK-kwalificatie

In totaal zijn er in de EK-kwalificatie tien groepen. Groep A, B, C, D, E, F, G, H, I & Groep J. In alle poules strijden 5 ploegen om de groepswinst. De bovenste 2 landen van elke groep plaatsen zich voor het EK Voetbal 2024.

 

In Groep A is Spanje de favoriet. Groep B Frankrijk, Groep C Engeland, Groep D Kroatië, Groep E Tsjechië, Groep F België, Groep G Servië, Groep H Denemarken, Groep I Zwitserland en Groep J Portugal.

 

Speelschema EK-kwalificatie

In de EK-kwalificatie EK 2024 staan 8 wedstrijden op het programma. Het eerste duel staat 24 maart 2023 gepland. Hierin neemt het Nederlands elftal het op tegen Frankrijk. In de laatste speelronde op 21 november 2023 op bezoek bij Gibraltar. Laten we hopen dat Ons Oranje dan al zeker is van een EK-ticket.

 

Nederlands elftal EK-kwalificatie

Het Nederlands elftal is in Groep B gekoppeld aan Frankrijk, Griekenland, Ierland en Gibraltar. De Fransen zijn de favoriet om deze poule te winnen. Gezien de overige landen is Ons Oranje aan de stand en status verplicht om zich te plaatsen voor het EK in Duitsland.

 

Tijdens het EK van 2020 kwam het Nederlands elftal tot de achtste finale, waarin het verrassend genoeg ten onder ging tegen Tsjechië. In de editie hiervoor wisten de Nederlanders zich verrassend genoeg niet te plaatsen voor het EK. In 2004 wist Ons Oranje voor het laatst de halve finales te halen en in 1988 werd het EK gewonnen.

 

UEFA Nations League

Uit de reguliere kwalificatiecyclus zullen 20 landen zich kwalificeren voor het EK Voetbal 2024. Via de Nations League zijn er drie plekken vergeven.

 

Aan de play-offs zullen 12 landen vanuit de Nations League deelnemen, namelijk de 4 groepswinnaars van elk van de 3 leagues: A, B & C. Per league zal 1 land zich kwalificeren voor het EK in Duitsland. Dit houdt in dat elke league een eigen play-off wedstrijden heeft, waaruit een winnaar zal voortkomen.

 

De Nations League wordt ook wel als vangnet gezien voor de landen om zich te plaatsen voor het EK 2024. De Nations League is opgericht om een einde te maken aan de saaie vriendschappelijke wedstrijden, al is er flink wat kritiek geweest op de opbouw van de Nations League.

 

'Troostfinale Nations League zit niemand op te wachten', aldus Frenkie de Jong. 'Dat gebeurt natuurlijk om nog meer geld te verdienen aan de tv-rechten. Ze doen het puur voor het geld, niet voor het voetbal zelf.'

 

Veelgestelde vragen over de EK-kwalificaties
Wanneer begint de EK-kwalificatie?

De kwalificatie voor het EK in 2024 start op woensdag 22 maart 2023. Om 16:00 uur trappen Kazachstan en Slovenië de kwalificatie af. Nederland speelt de eerste EK kwalificatie wedstrijd op vrijdag 23 maart 2023 in het Stade de France tegen Frankrijk.

 

Is gastland Duitsland automatisch gekwalificeerd voor het EK 2024?

Jazeker. De organiserende landen zijn altijd automatisch gekwalificeerd voor het EK 2024.

 

Hoeveel landen doen er mee aan de EK 2024 kwalificatie?

Om precies te zijn doen er 53 landen mee met de EK-kwalificatie. Van Frankrijk, Italië en Nederland tot San Marino, Liechtenstein en Andorra maken deel uit van de kwalificatiecyclus.

 

Hoeveel landen kunnen zich via de kwalificaties plaatsen?

Voor het EK 2024 in Duitsland kunnen zich maar liefst 24 landen plaatsen. Via de play-offs van de Nations League en de EK-kwalificatiepoules kunnen 23 landen zich plaatsen. Daarnaast is gastland Duitsland al verzekert van een ticket voor het EK 2024.