INBOX

Het is mogelijk dat een adblocker onze berichten blokkeert. Schakel deze uit om onze berichten te kunnen lezen!

  • Vandaag

    Gisteren

Registreer

Wedden op FC Utrecht

Wedden op de Eredivisie is in Nederland en ook in het buitenland een bekend fenomeen en wedden op FC Utrecht is dan ook algemeen bekend. FC Utrecht is op het hoogste niveau van Nederland een subtopper en er wordt dan ook meer dan regelmatig een weddenschap gezet op de Utrechters.

Onder meer ploegen als SC Heerenveen, Vitesse, Sparta Rotterdam, en in mindere mate FC Twente en AZ worden als de concurrenten van de Utrechters gezien. Deze ploegen strijden ieder jaar om Europees voetbal en/of play-offs. In de laatste seizoenen heeft FC Utrecht echter moeite om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Desondanks blijft het wedden op FC Utrecht interessant. 

 

Geschiedenis FC Utrecht

FC Utrecht gaat al tientallen jaren mee in het Nederlandse voetbal. De club is echter pas in 1970 opgericht, zo is het een fusie tussen drie clubs: Elinkwijk, DOS en Velox. Vanzelfsprekend kwam deze nieuwe voetbalploeg te spelen in Gemeente Utrecht.

De Utrechters waren de eerste club buiten de traditionele top 3 (Ajax, PSV & Feyenoord) die de Johan Cruijff Schaal wist te winnen. Daarnaast is FC Utrecht samen met opnieuw Ajax, PSV en Feyenoord nog altijd de enige club die nog nooit uit de Eredivisie is gedegradeerd. FC Utrecht is dus sinds 1970 actief in de Eredivisie.

 

FC Utrecht in de Eredivisie

In de laatste jaren wil FC Utrecht ieder jaar de top 4 aanvallen. De prestaties van de Utrechters vallen echter vaak tegen, zo dateert de laatste top 4 klassering van héél lang geleden. In de laatste 5 seizoenen wisten de Utrechters zelfs niet één keer in de top 5 te eindigen.

De wedstrijd van het jaar voor FC Utrecht is ongetwijfeld de thuiswedstrijd tegen Ajax. De Amsterdammers worden - ondanks het grote verschil in kwaliteit - als de grote rivaal gezien. FC Utrecht werd gezien als de angstgegner van de 36-voudig landskampioen, maar in de laatste jaren hebben de Utrechters tegen Ajax nauwelijks resultaat geboekt.

 

FC Utrecht in Europa

In het seizoen 2010/11 was FC Utrecht voor het laatst actief in een Europese groepsfase. In de kwalificatiecyclus werden KF Tirana, FC Luzern en het Schotse Celtic FC uitgeschakeld. In Groep K werd FC Utrecht destijds gekoppeld aan Liverpool, Napoli en Steaua Boekarest. Slechts één van deze duels ging verloren, maar toch eindigden de Nederlanders op de laatste plek (5G, 1V).

In de laatste jaren deden de Utrechters een aantal pogingen om de groepsfase van de Europa League te bereiken. In 17/18 stonden de Nederlanders op het punt om zich te kwalificeren, maar het ging uiteindelijk in een tweeluik met Zenit Sint-Petersburg met 1-2 ten onder.

In het seizoen 2019/20 verliep de Europese-campagne met een 2-3 nederlaag tegen het Bosnische HSK Zrinjski Mostar zeer teleurstellend. Op basis van de begroting van FC Utrecht en de salarissen zou het ieder jaar om een ticket voor Europees voetbal moeten meespelen. 

 

Prijzenkast

Ondanks het lange bestaan van FC Utrecht kent de ploeg een karige prijzenkast. In de clubgeschiedenis wisten de Utrechters namelijk slechts 4 prijzen te pakken.

Driemaal werd de KNVB Beker veroverd. In zowel 1985 (1-0 vs. Helmond Sport), 2003 (4-1 vs. Feyenord) als 2004 (1-0 vs. FC Twente) werd de KNVB Beker gewonnen. Na het vertrek van Frans Adelaar in 2002 Foeke Booy aangesteld en de laatstgenoemde boekte in Utrecht grote successen. In 2004 wist FC Utrecht ook de Johan Cruijff Schaal te winnen, deze schaal is één keer in de prijzenkast van de Domstedelingen terug te vinden.

 

Stadion Galgenwaard

1936 is het bouwjaar van de Galgenwaard, maar sinds 1970 is het de thuishaven van FC Utrecht. Voorheen waren DOS, Herclues en Velox actief in de Galgenwaard.

De Galgenwaard - voorheen het Utrechters Stadion en Stadion Nieuw-Galgenwaard - heeft een capaciteit van 23.750. In het seizoen 2022/23 kende FC Utrecht een gemiddeld aantal toeschouwers van 19.626 per wedstrijd. Dit was hoger dan de 11 seizoenen hiervoor, waardoor FC Utrecht hier ongetwijfeld tevreden over zal zijn.

Over capaciteit gesproken, het 1st of May Stadium is het grootste stadion ter wereld. Dit stadion is ruim 4 keer zo groot als de Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht.

 

In totaal zijn er 16 interlands in de Galgenwaard afgewerkt. Tijdens de eerste 8 duels kwam het Nederlands elftal in actie, terwijl Japan de laatste 3 mannen-interlands in Utrecht afwerkte. Sinds 2017 kwamen de Nederlandse vrouwen ook driemaal in de thuisbasis van de Utrechters in actie, terwijl ook de vrouwen duels Engeland - Schotland, Frankrijk - Oostenrijk en Rusland - Duitsland zijn in de Galgenwaard afgewerkt.

 

Quoteringen FC Utrecht

Ga je wedden op FC Utrecht? Check dan eerst de mogelijkheden om op de Utrechters te wedden. Er zijn namelijk veel verschillende quoteringen beschikbaar bij de beste bookmakers om op FC Utrecht te wedden. Denk aan de Eredivisie en de KNVB Beker en check de beste odds. Wij adviseren altijd om goede research te doen bij Nederlandse bookmakers voordat gaat wedden op FC Utrecht.