INBOX

Het is mogelijk dat een adblocker onze berichten blokkeert. Schakel deze uit om onze berichten te kunnen lezen!

  • Vandaag

    Gisteren

Registreer

Wedden op Super Bowl 2023

 

In Europa kijken we jaarlijks uit naar de finale van de UEFA Champions League. De beste voetbalclubs staan tegenover elkaar om de felbegeerde 'cup met de grote oren' toe te voegen aan hun prijzenkast. Voor de doorgewinterde volger hét ideale moment om geld in te zetten, want voetbal heeft voor ons geen geheimen. Toch?

 

Aan de andere kant van de oceaan kijken ze eveneens reikhalzend uit naar hún 'football match'. American football wel te verstaan. Voor de gemiddelde Amerikaan misschien wel het grootste sportevenement van het jaar. Geen Real Madrid of Manchester United, maar de New England Patriots, Green Bay Packers en Pittsburgh Steelers. Een mooi moment om te wedden op de Super Bowl en het seizoen af te sluiten met een knaller.

 

Maar reikt de kennis van de gemiddelde Europeaan ver genoeg wat betreft American football om er onze zuurverdiende centen voor op het spel te zetten? Het antwoord is in veel gevallen: nee. Tenminste, nog niet. We nemen je mee in de wereld van de Super Bowl en wie weet pak jij tijdens de finale een mooie winst na een geslaagde bet. 

 

American Football: wat is de Super Bowl?
 

Even een snelcursus American Football. De Super Bowl is een jaarlijks terugkerende finale in de National Football League (NFL) tussen teams uit de National Football Conference (NFC) en de American Football Conference (AFC). Twee competities met ieder zestien teams verdeeld over Amerikaanse steden en regio’s.

 

Na het reguliere seizoen worden er play offs gespeeld tussen de teams met het hoogste totaal punten. Wedstrijden waar het er echt om gaat. Niet voor extra punten, maar knock-outs waarbij teams spelen tegen elkaar met de absolute climax in februari. Dan nemen de twee overgebleven teams het tegen elkaar op in dé wedstrijd waar veel Amerikanen voor thuis blijven: de Super Bowl.

 

Het spel in een notendop
 

Hoewel twee verschillende sporten, staan er net als bij voetbal tijdens een American football wedstrijd 22 spelers op het veld en is het doel om zo veel mogelijk punten te scoren. Tot zover de overeenkomsten.

 

Dan de verschillen. Een punt wordt gescoord door de bal in de end zone van de tegenstander te krijgen: touchdown en 6 punten. Wordt de bal vanaf een plek op het veld tussen de palen getrapt dan is dit een field goal en 3 punten. Na een touchdown krijgt het scorende team de kans om een extra punt te scoren door de bal vanaf de grond tussen de palen te schieten.

 

De aanvallende partij krijgt tijdens een aanval 4 pogingen om 10 yards winst te bereiken op het veld. Lukt dit niet, dan is de aanval voorbij. Lukt dit wel, dan volgen opnieuw 4 pogingen voor de volgende 10 yards winst en de mogelijkheid het totaal aantal punten op te krikken.

 

De quaterback
 

Elke aanval begint bij de center die de bal ontvangt. Meestal geeft hij de bal vrijwel direct aan de quaterback die achter hem staat. Niet zo gek dat dit de belangrijkste man in het team is. Nadat de bal in het spel wordt gebracht probeert de quaterback een opening te vinden en de bal bij een teamspeler te krijgen die er het beste voor staat, in het gunstigste geval de receiver diep in het veld.

 

De bekendste en meest succesvolle quaterback is Tom Brady. Zeg maar de Lionel Messi van het American football. Met de New England Patriots won hij als speler de meeste titels: 7 stuks. Hij stond 10 keer in de Super Bowl. Meer dan welke andere speler dan ook.

 

Daarnaast heeft elke speler zijn eigen rol die er voor zorgt dat een team optimaal functioneert. Wat dat betreft verschilt American football niet van andere teamsporten.

 

Super Bowl 2022
 

Bij een voorbeschouwing op de Super Bowl hoort ook een korte terugblik. De finale van de Super Bowl 2022 zullen de mensen in Californië niet snel vergeten. Nota bene de Los Angeles Rams wonnen in eigen stadion met 23-20 van Cincinnati Bengals na een spannende wedstrijd.

 

Bij de bookmaker waren de quoteringen al licht in het voordeel van de ploeg uit Los Angeles. Toch pakten de Bengals onderweg een voorsprong. Uiteindelijk wisten de Rams hun favorietenrol toch te verzilveren waarna zij zich als winnaar mochten kronen van de Super Bowl 2022.

 

En dan.. inzetten maar op Super Bowl LVII!
 

Oke, genoeg over het spel. Er staat een finale te wachten. En wat voor één?! Op zondag 12 februari vindt Super Bowl LVII plaats in het State Farm Stadium in Arizona. Op voorhand valt niet te voorspellen wie deze editie van de Super Bowl gaat winnen. Na de spannende play-offs gaan de winnaars onderling uitmaken wie zich de winnaar van de Super Bowl LVII mag noemen.

 

Om te achterhalen wie de favoriet voor deze wedstrijd is, kun je de quoteringen bij de bookmakers bekijken. Is dit een garantie voor succes? Zeker niet. Ook de beste bookmakers zitten er wel eens naast. Vast staat dat de Los Angeles Rams een opvolger krijgen, want zij wisten zich na een spannende competitie niet te plaatsen voor deze wedstrijd tussen de beste teams.

 

Wedden op American football tijdens de reguliere competitie is al populair, laat staan wanneer de Super Bowl gespeeld wordt. Dé laatste wedstrijd van het seizoen. Denk jij genoeg te weten om vooraf jouw weddenschappen te plaatsen, of ben jij iemand die eerst het spelverloop aankijkt en daarna overstapt op live wedden?

 

De beste quoteringen of veilige weddenschappen
 

Weddenschappen kun je voor de meest uiteenlopende wedstrijdelementen afsluiten. Van de uiteindelijke winnaar tot het minimum aantal punten per team. Laat jij jouw weddenschap beïnvloeden door hoge odds of vertrouw jij blindelings op statistieken? Is een hoge quotering reden voor een gokje, of laat jij je niet gek maken door de odds van de bookmakers en trek jij jouw eigen plan?

 

Nieuwe spelers bij een bookmaker die op de Super Bowl of andere sporten wedden kunnen profiteren van extra welkomstbonussen. Dus wil jij op de Super Bowl wedden? Pak die bonus en zet verstandig in!

 

Halftime show
 

De Super Bowl is meer dan alleen een wedstrijd in de NFL. Naast field goals, time outs, spectaculaire acties van de wide receiver en het speuren naar de most valuable player, is het ook de wedstrijd van de meest bekende pauze: de halftime show. De afgelopen jaren traden onder meer Lady Gaga, Snoop Dogg, U2 en Mary J Blige op. Wie dit jaar de halftime show verzorgt? Dit jaar is superster Rihanna aan de beurt. 

 

Info waar je niets aan hebt voordat je gaat wedden
 

Maar toch leuk om te weten! De beste speler in de NFL van dit moment speelt voor de Kansas City Chiefs: Patrick Mahomes. Geholpen heeft het de Kansas City Chiefs niet, want zij spelen niet in de Super Bowl.

De club met misschien wel de mooiste naam in de NFL is Buffalo Bills. Maar zij hebben concurrentie van de Seattle Seahawks, Philadelphia Eagles en de Arizona Cardinals. Al win je daar geen wedstrijden, laat staan weddenschappen, mee.